Коментар от Петър Чолаков: КПКОНПИ не показа червен картон на лицата,

...
 Коментар от Петър Чолаков:
КПКОНПИ не показа червен картон на лицата,
Коментари Харесай

Като в хипноза: Спете спокойно, Апартаментгейт няма

 Коментар от Петър Чолаков:
КПКОНПИ не сподели червен картон на лицата, забъркани в „ Апартаментгейт ”. Скандалът, който избухна два месеца преди европейските избори, освети имотни покупко-продажби на ръководещите, изповядани под пазарните цени. Въпреки че след това бяха забъркани и други имена, епицентърът на „ Апартаментгейт ” бяха точно покупко-продажбите на политици от ГЕРБ. Стигна се до серия оставки на високопоставени фигури. Според КПКОНПИ обаче няма никакъв спор на ползи в имотните покупко-продажби на Цветан Цветанов, на министъра на туризма Николина Ангелкова, на някогашния зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, на някогашния зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, на бившия министър на правораздаването Цецка Цачева и на ръководителя на комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Ролята на КПКОНПИ

Решенията на КПКОНПИ по случая „ Апартаментгейт ” бяха предизвестени. Защото от дълго време има подозрения, че този орган е заченат от ръководещите с две съществени цели: да (им) издава при потребност извинителни бележки и, второ, да служи като Дамоклев меч, който виси над главите на по-дръзките инакомислещи. Самият началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе забъркан в свадите и заради това бе заставен да излезе в насилствен отпуск, не е взел участие в изработването на решенията по „ Апартаментгейт ”. Но какво може да се чака от останалите членове на КПКОНПИ? Нима някой е вярвал, че орган, роден с описаната нагоре задача, може да създаде нещо друго по случай като „ Апартаментгейт ”?

Разбира се, редом тече и инспекция на прокуратурата, която преглежда и сигнала против шефа на КПКОНПИ. Но съгласно зам.-главния прокурор Иван Гешев, който, прочее, също е причисляван към звездния архитектурен отбор на „ Апартаментгейт ”, работата на прокуратурата още не е завършила. Какво ли ще ни каже най-после? Проверката най-вероятно ще сервира още една извинителна отбелязвам. Този път вероятно в навечерието на локалния избор. А в това време се разбра, че барбекюто, сауната и навесът на Пламен Георгиев, за които Строителният надзор на столичния регион „ Слатина ” откри, че са противозаконни, няма да бъдат отстранени. Дирекция „ Общински строителен надзор ” в Столична община е обезсилила акта за събарянето.Като приказваме за КПКОНПИ, може би е добре да напомним случая с някогашния зам.-председател на Движение за права и свободи и на Народното събрание Христо Бисеров. След като бе оневинен в развой за пране на пари, съдът приключи делото за конфискация на имуществото му и подреди КПКОНПИ да заплати правосъдните му разходи в размер на близо 52 хиляди лв.. Разбира се, не КПКОНПИ, а данъкоплатците ще се охарчат. Също както в тази ситуация с другата верига от кавги преди евроизборите - с къщите за посетители.

Няколко реторични въпроса

След като последните кавги не провокираха пробуждане и опозиция, не знам каква политическа мълния би стреснала българина, с цел да го извади от перманентната му политическа пасивност. Затова (в подтекста на идните локални избори) нямам доверие, че България ще дочака своя Имамоглу. За римейк на митингите в Европа няма и да загатвам.

Така не ни остава друго, с изключение на да задаваме реторични въпроси. Ако всичко със покупко-продажбите на ръководещите е наред, за какво Цветанов, Цачева, Колева и Първанов трябваше да извървят този бутафорен път към Голгота? Защо бяха подадени или изкомандвани техните оставки? Какво беше това - следващата пиеска за продобиване на публиката? И дали на лицата, лишени от постове, не им „ стига тая премия ” - да запазят парцелите си посредством индулгенцията, издадена от КПКОНПИ? Пък и в този момент, откакто са оневинени, нищо не пречи да се върнат на старите си позиции - или да заемат други, по-малко обществени, с цел да не нервират. Това към този момент сме го виждали.

При общо 11-те производства по имотните покупко-продажби КПКОНПИ не е разкрила спор на ползи в седем случая, а четири производства са прекъснати (става дума за инспекциите против Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков). С други думи: за антикорупционната комисия „ Апартаментгейт ” не съществува. Единствено сигналът против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който си завоюва славата на бодил в петата на корумпираната правосъдна система, бе „ третиран особено ”. Въпреки че съгласно антикорупционната комисия арбитър Панов не е в спор на ползи, за него индулгенция не бе издадена - въпросът бе препратен към Висш съдебен съвет, с цел да бъде тествано дали Панов дава отговор на условието към магистратите за висок морал.
 Петър Чолаков
Петър Чолаков

Като в внушаемост

Ако обстановката не беше толкоз сериозна, тези игрички можеха да бъдат съпоставени със сцена от известния комедиен сериал „ Алф ”. В нея едноименният воин се пробва да хипнотизира котарака Лъки, внушавайки му, че е геврек. За да го изяде, несъмнено.

Някакви медии показват доказателства, които, по израза на опитни адвокати, приказват за „ класическа, нарисувана търговия с въздействие ”. Но от органа, предназначен да се бори против корупцията, поглеждат публиката право в очите и повтарят постепенно, ритмично и сугестивно: „ Отпуснете плещи. Главата ви натежава. Когато щракнем с пръсти, ще спрете да се тревожите. И няма да вярвате на публицистите, които ви залъгват. Няма спор на ползи. Няма корупция. Има единствено непоклатимост. Спинкайте. Папкайте. И слушкайте ”. Щрак.

Пациентът е обуздан. Хипнотизаторът намига съучастнически на своите. И тихичко 
Автор  Петър Чолаков
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР